Niemand kan om Hans de Boer heen vandaag. De nieuwe voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW ontvouwt zijn plannen in meerdere interviews met kranten en zenders. Overal zegt hij iets anders.

Komende maandag volgt Hans de Boer Bernard Wientjes op als voorzitter van VNO-NCW, die met pensioen gaat.

De 59-jarige De Boer studeerde economie aan de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam. Hij is ondernemer en commissaris en heeft de nodige ervaring in de wereld van de (Haagse) lobby voor ondernemers. Zo was hij in de periode 1997-2003 voorzitter van ondernemersorganisatie MKB-Nederland.

In een serie interviews doet De Boer zaterdag zijn plannen voor de komende jaren uit de doeken, een waar media-offensief. Een overzicht.

Cao moet soberder

Cao’s en pensioenen moeten soberder, het belastingstelsel moet op de schop en de vakbonden kunnen reparatie van de WW vergeten. Alles moet anders, zegt de De Boer tegenover De Telegraaf.

Volgens De Boer willen de leden van de werkgeversorganisatie "het authentieke ondernemersgeluid horen". De Boer wil een fundamentele discussie over de houdbaarheid van pensioenen. De vakbonden zouden ook meer flexibiliteit moeten inbouwen in de cao's voor ondernemers.

Werknemers moeten volgens De Boer hun brutosalaris overgemaakt krijgen naar hun eigen bv, zodat ze zelf belastingen en sociale premies afdragen. De voorzitter maakt zich hard voor de 2-jaar durende WW. Hij peinst er niet over het derde jaar terug te brengen.

Belastingen te hoog, woningmarkt aanjagen

Tegen de NOS zegt De Boer dat hij de belastingen in Nederland te hoog vindt, met name voor de middeninkomens.

Ook wil hij de bouw van huizen aanjagen door mensen die een nieuwbouwwoning kopen een premie te geven van rond de 25 duizend euro. Dat is uiteindelijk goed voor de economie, denkt hij. Als de woningmarkt weer in beweging komt, snellen mensen naar bouwmarkten en interieurwinkels om hun stulpje in te richten en dat zorgt weer voor werk.

Sociaal akkoord afgeserveerd

In Trouw distantieert De Boer zich van het sociaal akkoord, dat het kabinet sloot met werkgevers en werknemers. Onder meer ingrepen in WW en ontslagrecht werden afgezwakt of vooruitgeschoven.

De Boer neemt afstand van de afspraken die zijn voorganger Wientjes namens VNO-NCW maakte met de sociale partners en het kabinet. "Het lijkt gewoon nergens naar. Er staat een handtekening, maar als de politiek dit nog een keer flikt, zeg ik: zoek het maar uit", aldus De Boer. Formeel staat VNO-NCW nog wel achter het sociaal akkoord, maar volgens De Boer komen de afspraken neer op knollen voor citroenen verkopen.

Hervorming sociale werkplaatsen verzachten

In de Volkskrant schopt De Boer tegen de participatiewet en de gevolgen voor sociale werkplaatsen, die van het kabinet in omvang moeten krimpen. "Ik weet uit de praktijk hoe verwarrend veranderingen voor mensen met een handicap kunnen zijn. Sommige mensen raken al compleet in de war als een bushalte 30 meter is verplaatst", aldus De Boer. "Die moet je grote veranderingen niet aandoen."

Mensen met een arbeidsbeperking moeten aan de slag bij 'gewone' ondernemingen. Bedrijven moeten tot 2026 minstens 100.000 extra werknemers met een arbeidsbeperking aan de slag te helpen. Lukt dat niet, dan worden zij op straffe van een boete gedwongen een vast percentage arbeidsgehandicapten in dienst te nemen, aldus het kabinet.

De Boer is tegen dit quotum en vindt dat zijn voorganger Wientjes hierover slecht heeft onderhandeld. "Zelf zou ik nooit zijn gezwicht voor de chantage van het kabinet."

Zekerheden voor zzp'ers

Tegenover NUzakelijk breekt De Boer een lans voor zelfstandigen zonder personeel. "We leven in een tijd waarin het vaste dienstverband zwaar overschat is", vindt De Boer. "Een vast dienstverband is een schijnzekerheid. Als er geen werk is, heb je ook geen baan."

De Boer denkt dat er meer behoefte is aan flexibiliteit op de Nederlandse arbeidsmarkt. Hij juicht de groei van het aantal zzp'ers dan ook toe. Maar hij wil wel bepaalde zekerheden garanderen. Samen met zusterorganisatie AWVN wil De Boer inventariseren "wat voor zekerheden je zou moeten opnemen in contracten van zzp'ers met hun opdrachtgevers, op zo'n manier dat mensen niet aan de bedelstaf raken als ze een ongeluk krijgen".

Ander belastingstelsel

In het Financieele Dagblad roept De Boer tenslotte dat Nederland af moet van het systeem waarbij werkgevers de belasting en premies inhouden op het loon van de werknemers.

Hij wil dat werkgevers het hele brutosalaris aan hun personeel overmaken, waarna de belastingdienst de premies direct bij de werknemers kan innen. "Dan wordt het iedere maand van jouw rekening afgeschreven en denk je: shit. Je gaat nadenken, en dat leidt bij de volgende verkiezingen tot veel meer betrokkenheid."

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl